21 de juliol 2013

Camí de la JMJ 2013

Durant aquests dies provarem d'acostar-vos la nostra experiència a la JMJ per a possar aquesta gran trobada de l'Esglèsia universal a l'abast de tots vosaltres.

Sóm un grup divers: En Javi, mossèn de Terrassa, Ignacio i Mari, parella casada recentment, Jenny, recent batejada i Sergio de la parròquia de La Llagosta.


A la foto falta Ignacio, que és el fotògraf oficial del grup. El podem veure aquí:Ja fa uns messos que anem preparant tots el detalls de la jornada. Finalment, el dia 18, aniversari de la Jenny, sortim de l'aeroport del Prat amb molta il·lusió. Passades 9 hores arribem a l'aeroport de Miami. Llargs i farragossos controls després aconseguim pujar al següent vol: Miami-Sao Paulo. Vol de nit amb sopar inclòs.

Ja som a Sao Paulo. És dia 19 pel matí. Deixem l'equipatge al nostre hotel i anem a veure la Catedral de Sao Paulo. Pel camí ens sobta trobar-nos amb la realitat del país: Gent acampada vivint als parcs de la ciutat i famílies sense recursos per mantenir-se al bell mig del centre turístic.

A plaça de la Catedral trobem els primers signes de la JMJ, un escenari preparat per a esdeveniments de preparació a la jornada. Mentre realitzem la foto de rigor ja fem el primer “amic”, com podeu veure a la foto.

 
Aquest “amic”, amb molta simpatia, després d'afegir-se a la foto sense ser convidat, se'ns ofereix per fer-nos una foto amb la càmera reflex d´última generació de l'Ignacio.
No l'hem tornada a veure.
Això hauria passat si l'Ignacio hagués nascut ahir, però com no és el cas encara conservem la càmera però no l'amic.

Coincidim amb grups de procedències diverses a la catedral. El seu vicari ens fa una visita guiada, amb història de la catedral i baixada a la cripta a on hi havia una rèplica del Sant Sudari. En Javi és “convidat” a afegir algun detall a l'explicació, i sort que s'ho sabia! Celebrem missa a la catedral, amb Javi de concelebrant, amb la curiositat que estava més moreno i semblava més brasileiro que l'altre mossèn. Adjuntem foto de “Javinho”.
 


Per continuar la jornada admirem les vistes de la ciutat sencera des d'un dels seus gratacels i després gaudim d'un dels plats típics de la ciutat, la famosa “Mortadela”.


Dissabte 20. El dia comença bé. Carreguem piles amb un bon esmorzar buffet amb assortit de sucs i productes paulistes. Avui marxem cap al parc Ibirapuera, a on ens espera (nosaltres encara no en som conscients) el segon esmorzar del dia (gratuït i bo!). El trobem a dins d'una sala d'exposicions, amb una sobre el senyor Luiz Gonzaga. Per a qui no sàpiga qui es, nosaltres tampoc ho sabíem, aquí us deixem un enllaç a un vídeo del peculiar artista.

http://www.youtube.com/watch?v=DdmolSUJVAo

El parc Ibirapuera ens fa veure un Sao Paulo diferent: gent fent esport, cignes negres, llacs inmensos, bucòlics espais naturals propis de la selva tropical.
És hivern, però com que som al tròpic i fa calor acabem la nostra passejada prenent aigua de coco. Els cocos de Sao Paulo no són peluts ni són marrons a diferència dels que estem acostumats.


Sortim del parc i dinem a l'Avinguda Paulista, centre econòmic de la ciutat. A la tarda trobem una esglèsia catòlica tot curiosa, un bon grup de feligressos són àrabs. Són amables amb nosaltres, fins a l'extrem que ens demanen llegir les lectures, pero el nostre sentit comú (o el nostre dèficit portuguès) ens impedeix fer-ho.

Gaudim del caliu d'una celebració en comunitat, rosari inclòs. 

 
En acabar, diversos membres de la comunitat se'ns apropen i s'interessen per nosaltres, tot saludant-nos molt amablement i demanant una benedicció al nostre mossèn, que reben amb gran fervor.

Som de nou a l'hotel, les emocions del dia han esgotat les nostres energies. S'acomiaden els vostres companys virtuals de JMJ.

Fins aviat!

Units en la pregària

P.D.: Per apropar-vos us deixem una pregària en portuguès. Segur que la reconeixeu.

Pai nosso, que estais no céu
Santificado seja o Vosso nome,
Venha a nós o Vosso reino,
Seja feita a Vossa vontade,
Assim na terra como no céu.
O pão nosso de cada dia nos dai hoje.
Perdoai as nossas ofensas,
Assim como nós perdoamos a quem nos tem ofendido.
E não nos deixeis cair em tentação,
Mas livrai-nos do mal,
Amém.